Om Tväråstugan

Vackert belägen i Ullådalen, i fjällbjörkskogen vid Åreskutans fot, ligger Tväråstugan. Tidigare tjänade den som kaffestuga men har byggts om till en liten, genuin och fjällnära konferensgård.

I gårdsbilden ingår ett huvudhus med kök och matsal/vardagsrum med plats för samtal runt bordet eller framför brasan. Men även två fullt utrustade härbren i två plan där sammanlagt 12 personer kan övernatta. Bastu, badtunna och möjlighet att doppa sig i isvak vid vattenfallet alldeles intill utlovar naturupplevelser du sent ska glömma.

Har ni tur får ni bada badtunna under norrskenets flammor. Men det kan vi inte lova.

Historia

Tväråstugan byggdes på 1930-talet och stod från början nere i Åre by. I början av 1940-talet flyttades den upp till fjället med häst och släde och placerades naturskönt vid Åreskutans fot invid vattenfallet. Vid den tiden användes stugan som utflyktsmål för Åres turister, naturligtvis med inslag av pjäxdans till taffel, fiol och bas. Bjällerförsedda hästar med släde stod för transporten upp av turister klädda i tjocka pälsar mot kylan. Stugan var våffelbruk fram till 1965.

Åres historia

Åre har varit ett besöksmål sedan slutet av 1800-talet. Till en början var målgruppen så kallade luftgäster som hade någon form av problem med andningen. Vid 1900-talets början ökade intresset för ren besöksturism och Åre som turistort började ta form. 1910 invigdes Bergbanan och i samma veva byggdes några av Åres äldsta hotell. På den tiden var det curling som gällde även om både längd- och turåkning också var populärt. Ytterligare en anledning till varför folk sökte sig till Åre var helt enkelt för att flirta, ett intresse – utöver friluftslivet – som står sig än idag.

1939 byggdes byns första släplift, men den alpina utvecklingen lät vänta på sig till efter andra världskrigets slut. 1952 byggdes den första linbanan för transport av utförsåkare och därmed var Åre som alpinort ett faktum. Utvecklingen tog ytterligare fart i och med det statliga Åreprojektet under 1970-talet. Då byggdes Kabinbanan och utförsåkning blev tillgängligt för en större demografisk grupp än tidigare. Ingemar Stenmarks framgångar eldade också på intresset för slalom…

Under 2000-talet har det pågått ett arbete i Åre för att etablera orten som en åretruntdestination. Genom satsningen på både cykling och infrastruktur som är attraktiv för fastboende har Åre idag en stadig ström av besökare, året runt, samt ökad inflyttning.

Här finns

Tväråstugan erbjuder lugn mitt i aktiviteterna. Här lagar er egen kock, eller en kock från Åre, maten och ni kan lugnt ägna er åt det konferensen kräver. Men när ni vill hitta på något handlar det varken om tid eller avstånd innan ni står i sakernas centrum. Direkt utanför stugdörren finns en hel fjällvärld som väntar.

Aktiviteter

När du slår upp dörren är det bara vädret som styr hur du ska tillbringa dagen. Är det läge att montera på sig sina turskidor eller snöra på löparskorna eller vandringskängorna? Axla en rygga fylld med fiskedrag och kaffetermos eller kroka arm med en svampkorg och knata iväg? Givetvis finns också Åres hela liftsystem att tillgå, oavsett om det är vinter med skidåkning eller sommar och höst med cykling som gäller.

Mat

Tväråstugan har ett fullt utrustat kök som gjort för att laga stora måltider i. Kock tar ni med själva, eller hyr in från Åre. En konferens i Jämtland, matlänet, borgar för goda möjligheter att få smaka riktigt god, lokalt producerad mat. Bara i Åretrakten har vi bagare, fåruppfödare, jägare och fiskhandlare. Samt potatisodlare, hjortronplockare, kantarellkännare och biodlare. Utöver fantastisk kunskap i hur man förädlar alla dessa smaker …

Bilder

Här är ett smakprov på hur det ser ut hos oss i Tväråstugan och hur Åre såg ut förr och nu.

adminOm Tväråstugan